Ce presupune rolul de manager proiect si importanta acestuia in cadrul unei companii

In contextul unei societati moderne actuale in care economia este in continua schimbare, rolul unui manager proiect este foarte important pentru orice companie. Aceasta nomenclatura a cunoscut, de fapt, in ultimii ani, o evolutie exponentiala, o data  cu ritmul alert de aparitie a noilor tehnologii si a solutiilor de software ingenioase, menite sa usureze munca expertilor si competitivitatea pe piata, precum si performanta.

Din ce in ce mai multe organizatii idenifica nevoi noi, definesc obiective clare, planifica activitati concrete si aloca resurse pentru atingerea unor rezultate cat mai eficiente. Managerul de proiect are un rol foarte important in succesul si reusita unei firme.

Cine poate fi manager proiect? Oricine poate indeplini acest rol?

Cu certitudine nu oricine poate indeplini sarcinile unui manager proiect. Foarte multe companii cauta chiar specialisti care au absolvit un curs in acest sens sau care au o experienta notabila ca si manager de proiect, si cer certificari si recomandari pentru a se asigura ca nu aloca resurse si timp in van, iar proiectele nu reusesc.

Managerul de proiect este persoana care va coordona, verifica si corela activitatea intregii echipe implicata in proiect, in cadrul activitatilor desfasurate, pe perioada implementarii si ex-post a proiectului.

Managerul de proiect planifica, organizeaza, controleaza si conduce proiectele

In ceea ce priveste planificarea proiectelor, managerul trebuie sa foloseasca metode realiste si clare pentru exprimarea estimarii activitatilor, duratei lor, interdependentei intre activitati si alocarii resurselor necesare.

Organizarea proiectelor intra in atributia project managerului care va trebui sa isi construiasca o echipa de proiect functionala, identificand cele mai potrivite persoane pentru a lucra la proiect, distribuind sarcinile in mod optim si alocand resursele materiale si financiare in mod eficient, astfel incat sa se asigure ca isi atinge obiectivele in termenul stabilit si cu standardele de calitate definite.

Project managerul are ca si rol principal controlarea proiectelor, stabilind un sistem clar si coerent de raportare si monitorizare si alocand responsabilitati individuale si de grup prin aplicarea unui sistem echilibrat de urmarire a proiectului.

Project managerul asigura conducerea proiectului folosind mecanisme de motivare a echipei corelate cu instrumentele de control si responsabilitate. Cu alte cuvinte, acesta isi asuna rolul de leader al proiectului si al echipei si totodata atingerea scopului proiectului.

Ce roluri indeplineste un project manager?

Un manager de proiect are foarte multe atributii si indeplineste mai multe roluri in cadrul unei companii. In primul rand, acesta trebuie sa dezvolte si sa coordoneze echipa implicata in proiect, sa dezvolte individual membrii echipei, sa creeze unitatea in echipa si sa o mentina, sa trateze in mod eficient oamenii cu diferite nivele de pregatire si sa construiasca relatii interpersonale pozitive.

De asemenea, project managerul trebuie sa conduca sedintele echipei, sa le programeze, sa elaboreze si sa actualizeze graficele de lucru pentru membrii echpei si sa raspunda de actiunile planului, de rezultate si de buna gestionare a proiectului.

Lasă un comentariu