Un grătar profesional, o dotare importantă în orice bucătărie HoReCa

A frige carnea este cea mai veche, cea mai primitivă formă de gătit la foc ce ni s-a păstrat de la strămoșii. Este și firesc să fie așa, având în vedere că inițial metoda consta pur și simplu în plasarea cărnii pe lemn, cărbuni sau pietre fierbinți, fără alte artificii culinare.

Ce tip de grătar profesional e mai bun?

De la primele modele de grătare și până la ceea ce înțelegem astăzi printr-un  grătar profesional, omenirea a străbătut o cale lungă. Culmea e că pe măsură ce echipamentele HoReCa se tot perfecționează, consumatorii își doresc cu din ce în ce mai multă febrilitate să simtă gustul și aroma bucatelor de altădată.

Principiile de bază ale grătarului sunt aparent foarte ușor de stăpânit de către oricine, deși profesioniștii grataragii consideră că e nevoie de zeci de ani pentru a prepara o friptură cu adevărat senzațională prin această tehnică milenară.

Un lucru este cert. Spre deosebire de alte tehnici de pregătire a cărnii de diferite tipuri, chiar și a peștelui, aceasta necesită cea mai mică cantitate de echipament. Tot ce ai nevoie în materie de dotări pentru a face o mâncare gustoasă se reduce la un foc deschis sau o altă sursă de încălzire, plus un echipament de pus carnea și legumele la fript.

Fabricanții de echipamente HoReCa oferă profesioniștilor din domeniu o varietate de modele de grătare, de la cele electrice, la cele pe gaz, de la acelea ce sunt alimentate cu lemne sau cărbuni la cele mai moderne, care funcționează cu roci vulcanice.

Cele mai frecvent întâlnite în practică sunt grătarele care funcționează cu brichete de cărbuni, pentru că sunt ieftine și ușor de achiziționat. Plus că se apropie cel mai mult de ceea ce se înțelege prin noțiunea de carne la grătar.

Totuși, ele nu se pot utiliza în interiorul bucătăriilor profesionale, de aceea tot mai des restaurantele, chiar dacă au și un grătar tradițional pe terasă, preferă să se doteze și cu niște grill-uri electrice care permit o folosire fără probleme în interior.

Acestea nu au nevoie de o conectare la conducta de gaz, nici de cărbuni care lasă la final reziduuri de cenușă, pur și simplu este suficientă o priză și un loc corespunzător pe blatul de lucru.

Utilizarea acestui grătar modern nu necesită hote performante de evacuare și oferă avantajul de a nu lăsa fum pe hainele și părul personalului din bucătărie. Instalarea sa este destul de simplă, precum și întreținere și nu este necesar să fie angajată forță de muncă specializată pentru acest lucru.

Pentru ca grătarul electric din oțel inoxidabil să funcționeze așa cum e de așteptat, este foarte important să fie consultat manualul de instrucțiuni înainte de instalare. Acest lucru este esențial pentru utilizarea corespunzătoare a echipamentului spre a nu-l deteriora, pentru a evita neplăcerile viitoare precum ar fi uzura accelerată și cheltuielile inutile referitoare la repararea acestuia.

În afacerile HoReCa un grătar electric este perfect deoarece prin versatilitatea sa deservește inclusiv lanțurile mari de hoteluri și restaurante, dar și alte locuri unde există o sporită cerere de mâncare friptă, indiferent că vorbim de carne, legume sau fructe de mare.

Grătarul din oțel inoxidabil evită utilizarea cărbunelui, este complet independent de gaz, GPL sau de tip GN, are izolație termică și este ignifug, oferă securitate totală pentru operatorul care îl folosește la gătit. În plus, are aprindere automată a arzătoarelor prin panoul de control și buton pentru reglarea temperaturii.

Un grătar electric, mai bun pentru sănătate decât grill-ul pe cărbuni

Spre deosebire de grătarul standard, cel electric poate fi instalat în orice mediu, deoarece nu generează fum, miros și nu necesită hote performante de evacuare a noxelor. Curățarea grătarului este rapidă și nu afectează materialul din care este fabricat.

Acel fum degajat de grătarele pe cărbuni este de obicei format din hidrocarburi, un tip de substanțe care sunt prezentă și în țigări și care au fost identificate ca fiind potențial cancerigene.

Când hidrocarburile sunt inhalate sub formă de fum, acestea sunt capabile să ajungă rapid la plămâni și să irite pereții acestora, provocând mici modificări în ADN-ul celular care, în timp, pot determina mutații care conduc la cancer.

Cu cât este mai mare cantitatea de fum degajată, cu atât sunt mai multe hidrocarburi sunt în aer și cu atât este mai mare este riscul apariției unor probleme pulmonare, în special la persoanele care lucrează în restaurante.

În astfel de cazuri, există unele precauții care pot fi utilizate pentru a reduce contactul cu agenții cancerigeni, precum ar fi:

– e bine să se lase carnea să se marineze cu rozmarin, cimbru sau piper: condimentul împiedică în oarecare măsură ca grăsimea să se scurgă pe cărbunii ce alimentează grătarul;

– e recomandabil să se pregătească în prealabil carnea în cuptor; așa se îndepărtează o parte din grăsime și scade timpul în care carnea trebuie să rămână pe grill-ul cu cărbuni, reducându-se cantitatea de fum emisă în atmosferă;

– e bine să se pună o folie de aluminiu sub carne, astfel încât grăsimea să nu scurgă pe flăcări sau cărbune și, pe cale de consecință, să se evite producerea de fum.

Lasă un comentariu